top of page

Piekeren

Bijgewerkt op: 24 jan 2020

Iedereen heeft wel eens een slapenloze nacht waarin je ligt te piekeren. Over een bezoek aan de tandarts, problemen op je werk, moeilijkheden bij je studie, onzekerheden over de toekomst. Of je piekert over keuzes die je hebt gemaakt of onhandige uitspraken die je hebt gedaan. Je kunt er zelfs over piekeren dat je piekert! De functie van piekeren is om jezelf te beschermen tegen toekomstig onheil. Piekeren is een manier om je leven onder controle te houden. Wanneer je teveel piekert wordt het een zelfkwelling en lijd je meer door het piekeren dan de gebeurtenissen zelf. Bijvoorbeeld als je piekergedachten opkomen op ongeschikte momenten. Of als dezelfde gedachten steeds terugkomen en je ze niet meer kunt stoppen. Het kost een hoop energie en je kunt niet voorkomen dat lastige situaties in je leven zich voordoen.



Als je piekert kun je minder genieten van de mooie dingen om je heen. Je kunt je somber gaan voelen en last krijgen van lichamelijke klachten of slapeloosheid. Veel piekeren levert stress op, waardoor spanningen juist verergeren en het piekeren toeneemt. Je belandt in een vicieuze cirkel.


Gelukkig is er iets aan te doen! Wanneer je merkt dat het piekeren je belemmert in je leven en je veel stress oplevert, is het tijd om je piekergedrag aan te pakken. Door beter te begrijpen hoe het werkt, kun je leren om daar anders mee om te gaan. Bijvoorbeeld door je piekermomenten te ‘plannen’ en daardoor te begrenzen.


Minder piekeren geeft ruimte om bezig te zijn met andere dingen. Om te genieten van wat je hier en nu meemaakt. Om je minder te laten leiden door gebeurtenissen uit het verleden. En om nieuwsgierig te zijn naar wat in de toekomst op je pad komt!


Ben jij zo’n piekeraar? Een piekerende puber of een tobberige volwassene? Ik help je graag om je piekergedrag te verminderen. Zodat er meer ruimte komt om te genieten van wat er in je leven is en uit te kijken naar wat voor je ligt!

Comments


bottom of page