top of page

De 5 G's

Worstel je met negatieve gedachten? Of pieker je je soms helemaal suf over iets wat is gebeurd? De vijf G's kunnen je helpen om de dingen in het juiste perspectief te zien.


De vijf G's staan voor Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg.


Stel, je stuurt een vriendin een appje en zij reageert niet, terwijl ze daar normaal gesproken heel snel mee is. De gebeurtenis is, dat je vriendin niet reageert op jouw bericht. Je gedachte kan dan zijn: 'waarom reageert ze niet? Heb ik iets verkeerds gezegd? Misschien is ze wel boos op me. Zie je wel, ik zeg altijd de verkeerde dingen'. Deze gedachte leidt tot een vervelend gevoel: verdrietig, teleurgesteld, boos. Wat ga je dan doen? (gedrag) Je trekt je bijvoorbeeld terug, gaat piekeren en komt niet meer in beweging. Gevolg? Je hebt een hele vervelende dag.


Later kom je erachter dat je vriendin het druk had, haar telefoon leeg was, of ze dat even geen gelegenheid had om te reageren'.


Als je gedachte bij dezelfde gebeurtenis bijvoorbeeld was geweest: 'ze zal het wel druk hebben', dan zou dat een heel ander gevoel hebben gegeven. En dat zou gezorgd hebben voor heel ander gedrag. Het kan je daarom helpen om je af te vragen of je gedachte wel klopt.


Je gedachten zijn een bedenksel van je brein, en hoeven daarom niet waar te zijn. Door lastige situaties in kaart te brengen met de vijf G's, krijg je meer inzicht in waarom je je zo voelt, waarom je zo denkt en wat dat je oplevert. Dit kan een begin zijn om er anders naar te kijken en daardoor je gedrag te veranderen.


'Niet de gebeurtenissen zelf zorgen voor hoe jij je voelt, maar de manier waarop je ernaar kijkt.'

Het kan helpen om de 5 G's bewust te doorlopen door ze op te schrijven of door te spreken. Wil je leren hoe je deze oefening kunt toepassen? Neem dan gerust contact met me op!

Comments


bottom of page